Ako vyrobiť prenosnú udiareň vhodnú na ryby
Ryby sa môžu údiť na teplom či studenom dyme, v rýchloudiarni a podobne. Ja som si zaumienil zadovážiť si prenosnú rýchloudiareň, aby som ju mohol použiť priamo na rybách alebo na rôznych spoločenských akciach. Na „nete“ som objavil schému, ktorá ma naviedla na správnu cestu. Kamarat Janko J. je zručný klampiar, a keď som mu ukázal nákres, za dve hodiny bola udiareň na svete. Z hľadiska hmotnosti i životnosti ju zhotovil z trvácneho, 1 až 3 milimetre hrubého plechu. Rozmery som zvolil aj podľa antikorového roštu kúpeného za pár eur v miestnom železiarstve. Takýto rošt sa totiž ľahko čistí.
Keď som asi po dvadsiatich minútach nazrel do udiarne, voda v rybách krásne bublala, čo bol neklamný znak toho, že ryby sa grilujú. Ku koncu som častejšie kontroloval vzácny obsah, aby som to s údením neprehnal. Grilované a vyúdené ryby majú krásnu vôňu a farbu. Je dobré nechať ich trochu ochladiť, konzumovať sa však dajú aj teplé.
Zdroj internet: www.belakm.szm.com/Navody/rud/